REGION KRONOBERGS ENERGIBOOST
– PRECIS RÄTT I TIDEN!

När Region Kronoberg under våren 2021 fick möjlighet att satsa lite extra pengar på att uppmärksamma friskvård och hälsa, valde de att erbjuda en hälsoutmaning för alla sina medarbetare. De ville ge medarbetarna ett annat fokus, något annat än Covid att prata om. Det blev Region Kronobergs Energiboost.

Det har varit en tuff period för medarbetarna, många har varit i stormens öga, andra har haft det tufft med tanke på förändrade arbetssätt och distansarbete säger Cecilia Hagman Olofsson, Hälsoutvecklare i Region Kronoberg.

Region Kronoberg har tidigare kört en utmaning med oss på MotionsRace, då med fokus på arbetspendling, att förflytta sig till och från jobbet eller under arbetsdagen utan bil. Nu valde de att satsa på en utmaning där hela hälsan fick stå i fokus.

All fysisk aktivitet räknades, även aktiviteter som återhämtning och reflektion gav poäng. Bredden på aktiviteter kan vara en del i att gensvaret från medarbetarna blev enormt. Målet på 1 000 aktiva medarbetare fördubblades nästan då ca 1950 deltagare anmälde sig, fördelade i ca 240 lag. Om upplägget säger Cecilia Hagman Olofsson så här:

”Det blev så bra och uppskattat av många! Alla kunde vara med, även de som inte tränar regelbundet”

Deltagarna positiva

Reaktionerna från deltagarna har varit positiva, bland annat att det varit bra med en påminnelse om att vara snäll mot sig själv, att det har varit bra att få poäng för lugnare aktiviteter också.

”Det har varit en bra tankeställare till att få in mer rörelse i vardagen när man jobbar hemifrån” säger en deltagare.

Under utmaningen har deltagarna kunnat följa hur laget tagit sig framåt längs en över Kronobergs län. All aktivitet förde laget framåt och målet var att ta sig runt hela Kronoberg. Varje vecka hade någon verksamhet spelat in en kort film med en veckoutmaning till de övriga deltagarna.

”Det har varit ett kul inslag och de mindre enheterna, som inte finns på de större tätorterna, har fått en chans att synas, vilket varit uppskattat”, säger Cecilia Hagman Olofsson.

I utmaningens veckobrev har deltagarna också fått utflyktstips runt om i länet.