COMBITECH HEALTH CHALLENGE
– EN ÅTERKOMMANDE UTMANING

Combitech har under flera år aktiverat sin personal med Combitech Health Challenge, vilken nu blivit ett stående inslag under våren. Utmaningen stärker hälsan hos medarbetarna och dessutom något som de senaste två åren varit extra viktigt, stärks/behålls sammanhållningen i de befintliga teamen.

Inför utmaningen 2018 designade man webben så att den stämde överens med Combitech vad gäller färg och typsnitt. Vi tog också tillsammans fram en grund för utmaningen, varje år adderas sedan något nytt.

De senaste två åren har deltagarna till exempel kunnat följa sitt lag på en karta mellan de olika kontoren. På Combitech finns det interna hälsocoaher och de har varit  delaktiga, dels för att peppa och engagera, dels i att komma med idéer till innehållet.

Under en utmaning släpptes varje vecka en träningsvideo med någon av hälsocoaherna.  Det har varit allt från yoga till tabata. Att få inspiration på det sättet är något som varit positivt bland deltagarna och Linn Kimreus berättar att vissa nog har testat aktiviteter de kanske inte skulle testat annars.

”Många som jag nog inte trott skulle köra yoga tyckte det här var roligt att få testa på”

Utlottningar ger många vinnare

Vinnarlaget i utmaningen premieras med bland annat en pokal, men man har också varje vecka lottat ut vinster bland de deltagare som klarat föregående veckas träningspass. Att ha många utlottningar är en lärdom från tidigare år då deltagarna saknat chans att vinna något om även om man inte ligger i topp, vilket gjorde att det i år varit ett mycket uppskattat inslag.

När chefen bjuder till lite extra

Lagindelningen är varje år en omdiskuterad fråga, framför allt när organisationen är komplex med många kontor och team som kan vara utspridda. På Combitech har man valt att utgå ifrån de team som arbetar tillsammans, även om de sitter utspridda på flera orter (även i vanliga fall). De medarbetare som vill vara med i utmaningen anmäler sig själv väljer då sitt team. Linn Kimreus berättar om en chef för ett team som är geografiskt utspridda som i år utmanade sitt team lite extra. Han sa innan utmaningen:

”Får ni högre poäng än mig så kommer jag bjuda er på ett extra pris”

Det ledde dels till att det blev en intern tävling, det blev också en extra utmaning för chefen som är en vanlig motionär att motionera det där lilla extra för att inte göra det alldeles för lätt fr sin medarbetare. Det blev en win-win situation. Det kan ha varit den lilla extra motivationen som gjorde att laget tog hem tredje platsen i den totala utmaningen.